'Kip it Healthy' Symposium

Op 4 oktober vond KRKA`s eerste symposium `Kip it Healthy` plaats in Nevele, in samenwerking met Neo Animalia. Meer dan 100 dierenartsen hadden ingetekend voor deze gecertificeerde opleiding die volledig gewijd was aan hobbypluimvee. Op 29 november werd onze bijscholing opnieuw georganiseerd in Utrecht.

Het aparte van deze opleding was dat ze de platgetreden paden verlaat met het onderwerp: Hobbypluimvee. Zit u ook met de handen in het haar wanneer u te maken krijgt met een kip die niet meer wil eten of die zich vreemd gedraagt? Of met een haan die de buurt terroriseert met zijn voortdurende en ongecontroleerde gekraai? De meerderheid van de dierenartsen wel.

Ook bijzonder was de aanpak van blended learning: een innoverende en doeltreffende methode die een online en fysieke theoretische opleiding (om de vereiste voorkennis te verwerven) combineert met een reeks praktische casussen ter plaatse. Op de dag zelf werden 4 workshops voorzien die de dierenartsen - die in kleine groepen werden verdeeld - volgens een doorschuifsysteem konden volgen.

De opleiding vond plaats in Hof ter Motte in Nevele, een ideale locatie want de zorgboerderlij ligt naast een bedrijf met 30 000 legkippen. Kortom, de perfecte plaats om tijdens de praktische oefeningen in contact te komen met de dieren.

Ook de sprekers uit Nederland waren niet de allerminste, allen zijn gespecialiseerd in vogels of pluimvee en werken onder andere aan de universiteit van Utrecht:

  • Yvonne van Zeeland
  • Sible Westendorp
  • Marius Dwars
  • Nico Schoemaker

Zoals vermeld voorzag de opleiding in een voorbereidende module e-learning over de anatomie, fysiologie, huisvesting, voeding, verzorging, veel voorkomende ziekten en wetgeving bij hobbypluimvee met verder een klinisch onderzoek en een ludieke e-casus.

Op de dag zelf kregen de deelnemers de kans om inzicht te vergaren via klinisch en aanvullend onderzoek, casussen en autopsie.

Wij zijn er van overtuigd dat deze opleiding zeer nuttig was daar dierenartsen steeds meer geconfronteerd worden met hobbypluimvee. Ze hebben immers andere zorgen en noden dan het pluimvee dat voor economische doeleinden gekweekt wordt. Voor dierenartsen die er niet mee vertrouwd zijn, kan de adequate zorg voor deze kippen een probleem vormen, niet alleen omdat de anatomie en fysiologie van vogels verschilt van die van zoogdieren, maar ook omdat hij/zij bij de behandeling rekening moet houden met voorschriften en de wetgeving. Onze opleiding is dus in haar missie geslaagd: de dierenartsen wegwijs maken in de beginselen van de geneeskunde van deze hobbykippen en hen behandelmethoden aanreiken.

Bron: dierenartsenwereld

Contacteer ons
We helpen u graag verder