Wormen

Wanneer ontwormen?

Huisdieren hebben zorg op maat nodig. Specifieke omstandigheden kunnen om een intensievere begeleiding en/of behandeling vragen, terwijl in andere situaties de aanpak veel minder uitgebreid kan zijn. Bij het voorstellen van een ontwormingsschema, dienen we rekening te houden met onderstaande factoren.

Huisdier

De leeftijd: pups, kittens en oudere dieren lopen een groter infectierisico dan gezonde volwassen dieren. Dracht en lactatie: drachtige teven kunnen hun pups in de baarmoeder besmetten met Toxocara canis en lacterende teven kunnen Toxocara canis en Ancylostoma caninum uitscheiden via de melk en daarnaast patente Toxocara canis infecties hebben. Lacterende poezen kunnen Toxocara cati via de melk overbrengen op hun kittens. De gezondheidsstatus van het dier, de aanwezigheid van ectoparasieten (de vlo als vector van Dipylidium caninum), de voorgeschiedenis en afkomst van het dier bepalen de keuze voor een bestrijdingsprogramma.

Omgeving

Honden in kennels, honden die buiten leven of samenleven met andere honden of katten, zwerfdieren en jachthonden lopen een groter risico op een parasitaire infectie en vereisen daarom speciale aandacht. Katten in een cattery, zwerfdieren, wilde katten en katten die leven met andere katten of honden lopen een verhoogd risico op een parasitaire infectie en vereisen daarom extra aandacht bij het maken van de juiste keuze.

Voeding

Honden en katten die in aanraking kunnen komen met knaagdieren (ongedierte), slakken, rauwe vis en rauw vlees, waaronder ook ingewanden, de placenta en geaborteerde vruchten, lopen risico op specifieke parasieten.

Geografische locatie en reizen

Honden en katten die leven in of reizen naar bepaalde gebieden (bv. voor vakantie of nieuwe eigenaar, pension, show of onderzoek) lopen risico op parasitaire infecties die in het betreffende gebied voorkomen. Deze parasieten kunnen vervolgens worden geïntroduceerd na terugkeer. De dierenarts kan de diagnose missen door de aanwezigheid van een onbekende parasiet. 

Ontwormingsadvies (volgens ESCCAP guidelines)

Toxocara spp. en haakwormen (hond en kat)

  • Pups: 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd; vervolgens maandelijks tot halfjaarlijks
  • Kittens: 3, 5 en 7 weken leeftijd; vervolgens maandelijks tot halfjaarlijks
  • Teef/Poes: tegelijk met zogende pups/kittens
  • Overige dieren: minimaal 4 x per jaar 

Echinococcus spp. (hond)

  • Jachthonden en andere honden die los lopen in Echinococcus-endemische gebieden: elke 4 - 6 weken ontwormen.

Dirofilaria immitis - hartworm (hond)

  • Importhonden uit en honden die mee op vakantie gaan naar hartworm-endemische gebieden: maandelijks ontwormen tot en met 1 maand na thuiskomst

Welke producten kan ik gebruiken?

Bij welke diersoorten komt dit voor?

Contacteer ons
We helpen u graag verder